Friss topikok

Gyümölcsöző étkezések

2012.04.04. 12:38 :: vinagi

Vészesen közeleg a nyár és a vele együtt járó gyümölcsszezon. Személy szerint teljesen odavagyok a nyári gyümölcsökért: eper, meggy, cseresznye, aztán jön még a barack, sárgabarack….Tegye fel a kezét, aki hasonlóan érez :)

Már gyerekkorunk óta belénk vésődött, hogy a gyümölcs jó, a gyümölcs egészséges. Mert tele van vitaminnal, rosttal, lúgosít. Azóta a vitamintartalommal kicsit hadilábon állunk, de a többi igaz.

Mikor?

Az egyetlen gond a gyümölcsökkel az, hogy nem tudjuk, mikor kell enni őket, hogy hasznosítani is tudjuk a fent említett előnyeit. Emlékszem, a menzán szinte mindig volt gyümölcs, egy alma, egy körte, vagy egy fürt szőlő, amit a sor végén adogatott a konyhásnéni. Ebből számunkra egyértelművé vált, hogy ez az ebéd utáni desszert. És milyen rosszul gondoltuk!

gyümi1.jpgMiért nem jó, ha étkezés után fogyasztunk gyümölcsöt? A gyümölcsöket nem a gyomrunkban emésztjük, a gyomron 20-30 perc alatt átvonul és a belekben emésztődik., ott viszont nem igényel energiát az emésztése. DE! Csakis akkor, ha nem állja útját semmi és tényleg át tud vonulni a gyomron. Miért is fontos ez? Gondolj csak bele, mi történik a felvágott almával akár 5 percen belül? Igen, elkezd erjedni, rohadni. Ugyanez történik akkor is, ha a gyomrodban valami akadályozza az elfogyasztott gyümölcs továbbhaladását. Márpedig egy főtt étel megemésztése akár egy napig is eltarthat. Addig várakozik a gyümi a dugóban…Elképzelted? Tudom, ez gusztustalan, de elkezd rohadni benned. Azt leszámítva, hogy így a szervezet nem tudja felhasználni a belőle nyerni kívánt energiát, rostokat és azt a kevés vitamint, ami a mai gyümölcsökben még maradt, puffadást, felfúvódást, bélgázokat, vagy akár hasmenést is okoznak.

Ezek után nem nehéz kitalálni, mikor is kéne gyümölcsöt enni. Pontosan, reggel, éhgyomorra. Ha gyors az emésztésed, akkor könnyű étkezések között, vagy közvetlenül az étkezés előtt.

Mit és hogyan?

gyümi2.jpgAz epres csoki és az erdei gyümölcsös fagyi egészséges ugye, mert gyümölcsös? :) Biztosan te is hallottad már ezt (vagy esetleg mondtad is?). Sajnos, ez nem igaz. Amint a gyümölcs feldolgozásra kerül, elveszíti minden értékes tulajdonságát. (A fagyasztás nem tartozik ide, tehát, ha házilag, főzés nélkül készítesz magadnak gyümölcsfagyit, annak ugyannyi a vitamintartalma, mint a nyers gyümölcsnek.) A cukrozott gyümölcskonzervekről meg ne is beszéljünk.

A „mit” kérdéskörben meg kell még említeni a gyümölcsök különböző emésztési idejét a fentebb leírtak miatt:

  • Dinnyék (sárga, görög): 15 – 30 perc
  • Savas gyümölcsök (citrom, narancs, grapefruit, ananász, eper, szamóca, málna): 1 – 1.5 óra
  • Édes gyümölcsök (banán, datolya, mazsola, füge): 4 óra
  • Savanyú gyümölcsök (alma, körte, szőlő, barack, cseresznye, szilva, kiwi, mangó) 1.5 – 2 óra

Figyeljünk oda, hogy ha gyümölcssalátát készítünk, ne nagyon keverjük a különböző emésztési idejű gyümölcsöket.

 

Mennyit?gyümi3.jpg

Annak ellenére, hogy a legtöbb gyümölcs cukortartalma viszonylag magas, de a fruktóz glikémiás indexe alacsony, nem ösztönzi a szervezetet inzulin előállításra. Ez akár jót is jelenthet, de újabb kutatások szerint a fruktóz megemeli a húgysavszintet, ami viszont elhízáshoz vezet. A legnagyobb probléma ezzel az, hogy fruktóz nem csak a gyümölcsökben van, hanem már szinte minden diétás (és nem diétás) készételt azzal édesítenek, amit viszont nem veszünk figyelembe, így észrevétlenül túl sok fruktózt juttathatunk a szervezetünkbe.

Összegezve a 3 pontot:

 

Szólj hozzá!

Címkék: gyümölcs kaja egészség diéta étkezés fruktóz

A bejegyzés trackback címe:

https://vinagi.blog.hu/api/trackback/id/tr144363032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása