Friss topikok

„Nem akarok akkora lenni, mint a Schwarzi”

2011.06.03. 13:20 :: vinagi

-tévhitek a női súlyzós edzésről

 

Mi lehet az oka annak, hogy annak ellenére, hogy mindenkinek tetszik a szép, nőiesen izmos alak, mégis a konditerem látogatók alig 5 %-a nő. Igaz, én beletartozom ebbe az 5 %-ba, de anno magam is bedőltem a tévhiteknek.

Egyrészt, a közvélemény még mindig a versenyzéssel azonosítja a testépítést. Pedig, ha kicsit is belegondol az ember, a szabadidősport és a versenysport nagyon messze áll egymástól. Sokan járnak úszni, futni a parkba, fociznak a haverokkal, mégsem azonosítják magukat az olimpikonokkal, vagy a profi focistákkal.  

A másik ok, pedig az előbbiből egyenesen következik. Én is állandóan azt mondogattam, hogy „én nem fogok hátazni, nem akarom, hogy akkora legyen a hátam, mint egy kétajtós szekrény”. Mára rájöttem, hogy, ha szeretném is, akkor sem lehetne akkora. Igaz a nők és férfiak izomzata ugyanúgy néz ki, ugyanazokból az izmokból, izomcsoportokból áll, viszont van egy nagy különbség, ez pedig a hormonrendszer. Az izmok növekedéséért többek között a tesztoszteron nevű hormon felelős, melyből a női szervezet lényegesen kevesebbet termel, mint a férfiaké, ezért még komoly erőfeszítéssel sem tudnak akkora izomzatot felépíteni.

Azután, hogy a tévhiteket leromboltuk, még pozitív hatásai is vannak a súlyzós edzésnek a női testre:

-zsírégetés mellett az izomzat fenntartása (mindemellett, sajnos az aerobik órák nagy részén abban a pulzustartományban dolgoznak, ami főleg az izmok bontását eredményezi)

-tónusosabb, formásabb test, kerekebb formák

-az izom sokkal több energiát igényel, így intenzívebb lesz a zsírégetés

-fokozza az anyagcserét

-feszesebb bőr, narancsbőr eltűntetése

-az izmok megdolgoztatásával a csontszövet is fejlődik, ezáltal csökken a csontritkulás kockázata (ami nőkre sokkal inkább jellemző)

A férfiak és a nők izomzata között az egyetlen különbség, a megjelenés, így néhány tényezőt nem szabad figyelmen kívül hagyni.

- a csípő alapos körbedolgozása a comb és fenék formálását előtérbe helyezve anélkül, hogy megvastagodna, megnőne.

- a törzset merevítő izmok erősítése a szép, büszke tartásért és a feszes, lapos hasért.

- a mellizom felső részének edzése, hogy a tartóizmokat megerősödjenek, de a középső és alsó részt a kötőszövetes állomány sérülésének veszélye miatt nem szabad erőltetni.

- a széles hát helyett annak mélységének, azaz kirajzoltságának előtérbe helyezése.

- a vállak növelése helyett, azokat csak kerekebbé tesszük.

- a bicepsz, tricepsz és vádli edzésénél nem cél, hogy azokat úgymond csúcsossá tegyük, inkább azt érjük el, hogy szép hosszúak és arányosak legyenek.

3 komment

Címkék: edzés nők

A bejegyzés trackback címe:

https://vinagi.blog.hu/api/trackback/id/tr862954091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2011.06.19. 20:42:17

Nagyon jó úton haladsz, de azért még meg kell küzdened további tévhitekkel. Lapos hasat kizárólag megfelelő diétával lehet elérni, ehhez az edzésnek nem sok köze van. Mint ahogy az izmok formájához sem, mert azt a genetika határozza meg, nem az edzésmódszer amivel dolgoztatod :)

vinagi 2011.06.20. 14:54:54

Szerencsére nekem ilyen problémáim nincsenek, de köszi a tippet, legközelebb a helyi zsírégetés tévhitről írok valamit (azért valami köze van hozzá az edzésnek :) ). A klienseim többségének pedig az izmok formája nem annyira égető kérdés, versenyzőkkel még nem foglalkoztam.

calambo 2013.08.28. 08:32:39

Akárhogy is van ha, egy nő izmos az már nem nőies. Egy nőnek mindig kecsesnek kell lennie. A deszka és izmos nők soha sem tetszettek a férfiaknak. A konditerem férfiaknak való. Ez egy jó öreg tanács, egy tapasztalt öregtől. És ez így igaz. Na fel a fejjel.
süti beállítások módosítása