Friss topikok

Hogyan vészeljük át az ünnepi kajadömpinget?

2011.12.22. 14:52 :: vinagi

Közelednek az ünnepek és természetesen a vele járó hatalmas ünnepi ebédek, vacsorák. Isteni fogások, sütemények, italok...és aztán a szörnyű kilók. Nekem persze ez csak jó hír, mert így januárban megkarácsony.jpgrohamoznak a fogyni vágyók, az újévi fogadalmasok, de most mégis segítek kicsit, hogy január 1-jén is rá merj állni a mérlegre. Nem ígérek csodamódszereket, nem mondom, hogy egyél meg bármit, úgysem fogsz hízni, sőt, a spanyolviaszt sem találtam fel, csak felhasználom az eddigi tapasztalatokat.

Az én módszerem alapja a paleolit diéta, a harcosok étrendje és az az elmélet, hogy a napi összkalória bevitelre összpontosítsunk, nem pedig az eloszlásra. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Ha tudod, hogy este egy több fogásos vacsorára vagy hivatalos, készülj rá egész nap. Koplalni tilos, mert akkor csak rosszul leszel este a hirtelen nagy mennyiségű kajától. Egyél egész nap, de csak csipegess, kis adagokat és ami fontos, lehetőleg nyers és szénhidrát mentes ételeket. Kerüljük a főtt, nehéz ételeket, mint pl. a húsokat, egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, kevés olajos magvat és könnyű fehérjéket (pl. sovány túró, sovány sajt, joghurt, fehérjeturmix). Így napközben nagyon kevés kalóriát viszel be, amit este kompenzálhatsz. 

Mintaétrend:

  • reggeli: tojásrántotta egy paradicsommal
  • tízórai: egy répa 5-6 szem mandulával (nagyon finom a kettő együtt), gyümölcs
  • ebéd: cottage cheese fehérjeporral, alma
  • uzsonna: saláta mozzarellával

Ez persze alkalmazható akkor is, ha ebédre hívtak meg. Azért jó ez az étrend, mert a gyümölcsökben lévő cukor, az olajos magvakban lévő zsír elegendő energiát ad és minden étkezésnél fehérjét is beviszel. Figyelj arra, hogy mindig akkor fejezd be az evést, amikor még egy kicsit éhesnek érzed magad. És igyál sok folyadékot, teát, vizet.

Másnap ugyanezt az étrendet szoktam követni, csak akkor már eszem húst, hogy megfelelő legyen a fehérjebevitelem, de közben kíméljem a gyomromat. Így két nap alatt a nagy vacsorával együtt nagyjából kijön az átlagos kalóriabeviteled. 

És még néhány tipp vacsorára, ha nem te főzöl:

  • köretből csak nagyon keveset vegyél és a sült krumpli helyett inkább rizst egyél
  • kerüld a rántott húsokat, halakat, helyette inkább a natúrt válaszd (ha teheted)
  • a cukros savanyúságok helyett sokkal jobb a friss saláta
  • biztos nem vagy egyedül, aki odafigyel a táplálkozására, keress valakit, akivel meg tudod felezni a desszertet
  • tudom, az alkohol része az ünneplésnek, de a sör és főleg a likőrök helyett inkább igyál egy pohár száraz bort.

Persze ha te készíted az ünnepi menüt, sokkal könnyebb csalni:

  • a töltött káposzta csirkével és rizzsel ugyanolyan finom (szerintem finomabb is)
  • a rántott húst, halat készítsd teljes kiőrlésű liszttel, vagy zabpehellyel, de még jobb, ha kihagyod és natúr szeleteket sütsz
  • készíts sok salátát friss zöldségekből (ne majonézzel)
  • a sütikbe cukor helyett tehetsz édesítőszert, vagy mézet, a liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet használj.
És a végére a legfontosabb: ne hanyagold a mozgást! Vásárolni kell, takarítani, főzni, készülődni, de az az 1 óra edzés akkor is bele fog férni. Max. ma kihagyod a valóvilágot :P

Remélem ezekkel a kis trükkökkel tudtam segíteni és ezúton kívánok mindenkinek kellemes karácsonyi ünnepeket és (mozgásban) gazdag, boldog új évet :)

 

Szólj hozzá!

Címkék: egészség diéta étrend hellókarácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://vinagi.blog.hu/api/trackback/id/tr773485937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása