Most, hogy bebizonyosodott, az egészséges táplálkozás nem drágább, mint a hagyományos, újabb kifogással szembesültem: az egészséges táplálkozás időigényes.
Ismételten a tényekre fogok hivatkozni, nézzük az én étrendemet és az előkészületeket.
A főtt kaját 2 napra szoktam készíteni (van, hogy 3-ra, de maradjunk a 2-nél).
Szerda este van, a hét utolsó 2 napjára a menü sajtos natúr csirkemell párolt zöldséggel és rizzsel. A rizst felteszem főni, ráteszem a fedőt, alacsony lángon teszi a dolgát. A csirkemellet felszeletelem, fűszerezem, rárakom a sajtszeleteket, bedobom a sütőbe (még a rizs előtt feltekertem a sütőt, hogy előmelegedjen). A fagyasztott zöldséget egy serpenyőben kevés vízzel pár perc alatt megpárolom. Kicsit kevergetni kell, ezzel el vagyok foglalva, de nem kell szétfőzni, úgyhogy elég pár perc neki. Ha kész a zöldség, a rizs és a csirke még készülőben van, így tudok mással foglalkozni. Veszek 2 dobozt, belemérem mindkettőbe a napi reggeli adag zabpelyhet, rárakom a fél-fél doboz cottage cheese-t, rá kevés bolero. Kész a reggeli. Rizs, csirke még bugyog. Előveszek 2 répát, meghámozom, felkarikázom 2 kis dobozba, plusz hozzáadok 15-15 dkg mandulát. Kész a tízórai. A csirkére ránézek, még nincs kész, úgyhogy veszek egy tálat, belereszelek egy uborkát, felszeletelek egy paradicsomot, egy csomag mozzarellát, kevés szotyi még mehet bele, majd ráöntök egy löttyintésnyi ecetet, folyékony édesítőszert, összekeverem és kész a vacsi. Mondjuk ez csak egy napra. Fogom a vitaminos dobozom, kiadagolom a bogyókat. Ez 3 napi adag. A shakerbe beledobok egy mérőkanálnyi fehérjét, ez csak 1 napra szól. A rizs közben nagyjából kész van, leveszem a tűzről, de a fedőt még rajta hagyom, hogy a saját gőzében tovább párolódjon. Ezután elpakolok a csöpögtetőről és elmosogatom az edényeket.
Eközben elkészült a csirke is, a sütőt is letekerem, hagyom egy kicsit benne. 4 dobozba kiadagolom a zöldséget és a rizst, majd a csirkét is. 2 napra megvan az ebéd és az uzsonna. Elmosom az edényeket egyből, hogy ne száradjon rá semmi. Még nem zárom le a dobozokat, majd ha kihűlt.
Onnantól, hogy a rizst feltettem főni addig, hogy elmostam az edényeket, eltelt 34 perc. 2 napi kajára, ez egy napra 17 perc.
A bevásárlást nem számolom bele, mert mindenki jár boltba, az meg, hogy kenyeret, vagy barna rizst veszel, időben mindegy. Hetente egyszer csinálok egy nagybevásárlást, csak az uborkát kell pótolni hét közben, meg esetleg 1-2 apróságot.
Ezek után úgy döntöttem, hogy nem fogom kiszámolni, mennyi időbe telik el amíg a büfében sorban állsz, elmész ebédelni, kihozzák a kaját, vagy ott is sorban kell állni, vagy elkészíted a szendvicsedet. Még az is lehet, hogy 17 percnél kevesebb időbe telik.
Szóval van napi 17 perced az egészségedre?
Csak kifogás.