Orosz kaják receptjeit anyukámtól tanultam, amiket a saját ízlésemnek megfelelően szoktam átalakítgatni. Egyébként nagyon szeretem az orosz konyhát, úgyhogy gyakran fogtok itt vele találkozni. De úgysem annyira ismert, remélem egy kis érdekességgel szolgálhatok majd J
Hozzávalók:
· 250 g sovány túró
· kb. 30 g zabpehely
· kb. 30 g teljes kiőrlésű rozsliszt
· 1 tojás
· só, vagy édesszájúaknak méz/édesítő
Elkészítés:
Összekutyulunk mindent J A mennyiségeket azért csak körülbelülre írtam, mert attól is függ, hogy milyen a túró. Én nagyon híg túróból csináltam, ha darabosabb, lehet, hogy elég kevesebb liszt is. Az a lényeg, hogy kanállal kis gombócokat tudják szaggatni a masszából (nem kell megformázni). Érdemes pár percre a hűtőbe tenni a masszát, akkor a zab és a rozsliszt beszívja a nedvességet, amitől szilárdabb állagú lesz. Szóval egy kivajazott tepsibe kis gombócokat formázol, majd kb. 180 fokon „aranybarnára” sütöd.
Én most rukkolával ettem, de eheted husi mellé köretként is. Vagy magában tejföllel (eredeti verzió szerint), joghurttal, csalóknak lekvárral J
Lehet sósra csinálni, de édesre is mézzel, vagy édesítőszerrel, vagy akár fehérjével, így akár desszertnek is elmegy. Meg aki szereti, tehet hozzá mazsolát, én speciel a túróban utálom a mazsolát.
Eredetileg olajban kell kisütni, úgy ropogósabb lesz, de nagyon sok olajat magába szív.
Tápérték 1 adagban:
Fehérje | 55 g |
Szénhidrát | 50 g |
Zsír | 16 g |
Árak 2 adagra:
250 g túró | 200 Ft |
30 g zabpehely | 10 Ft |
30 g rozsliszt | 60 Ft |
1 tojás | 30 FT |
Összesen | ≈ 300 Ft |